Parlem del col•lagen

Hem sentit parlar de col·lagen per tot arreu, i no és per menys, perquè és un element fonamental per al nostre organisme. Però per què? Quin paper té? Quins beneficis ens aporta? En aquest article responem a aquestes preguntes i proporcionem informació bàsica sobre la seva importància i que hem de saber, sobretot, a certes edats.

La proteïna que ens manté drets

Gairebé podríem dir que ens mantenim drets gràcies al col·lagen, perquè és la proteïna més abundant del nostre cos i s’encarrega de mantenir unides les seves diferents estructures, que anomenem teixits Connectius com músculs, tendons, lligaments, pell, ossos, cartílags, etc.

La fibra de col·lagen té la capacitat de barrejar-se amb moltes substàncies i minerals, que, combinats amb les diferents estructures connectives, aconsegueix la formació dels elements essencials per a cadascuna d’aquestes estructures del cos.

Com a exemple, podem dir que la seva funció sobre la pell es basa en la barreja que fa amb l’elastina, aconseguint una estructura en forma de xarxa que permeti a la pell realitzar correctament les seves funcions.

El col·lagen com a arma antienvelliment

Una bona notícia sobre el col·lagen és que el mateix cos el genera, una de dolenta, és que amb l’edat disminueix la producció. Però per la dolenta tenim un remei, ja que hi ha diversos suplements alimentaris basats en col·lagen i aliments que trobem al mercat, que ens ajuden a pal·liar aquests efectes.

Cal destacar que a l’edat de trenta anys comencem a reduir la producció de col·lagen i als quaranta produïm la meitat que en l’adolescència. Una deficiència que es reflecteix, entre altres coses, en la pèrdua d’elasticitat i flexibilitat de la pell i els músculs, dolors articulars, deteriorament de la visió, flacciditat, osteoporosi i, malauradament, un llarg etcètera.


On ens adonem més de la manca de col·lagen?

De les diverses que patim, parlem de dues mostres clares que revelen la manca de col·lagen: una és la pell i, l’altra, és el dolor articular.

L’aparença de la pell, les ungles, el cabell… tenen una dependència gairebé vital del col·lagen. A la pell ho notarem per la flacciditat, falta d’elasticitat, l’aparició d’arrugues, potes de gall o qualsevol signe que reveli el nostre envelliment.

Quan ens adonem d’aquestes revelacions (i les acceptem…) podem ajudar al nostre propi cos a restaurar la producció de col·lagen prenent algun suplement dietètic basat en col·lagen i seguint una dieta amb aliments rics en col·lagen . La funció principal d’aquesta proteïna és donar suport a les fibres de la pell, així com ajudar a mantenir-la hidratada. Aquesta hidratació s’utilitza per protegir la dermis del sol, la contaminació o el fred. A nivell més estètic, disminueix les arrugues, línies fines, estries o marques d’acne, entre altres osques del pas dels anys que alberga el nostre cos, com cicatrius o cel·lulitis. Podem dir que el col·lagen endarrereix la petjada que el temps deixa a la nostra pell.

Pel que fa a la influència del col·lagen en els músculs i les articulacions, ens adonem sobretot en dolors que es localitzen més en articulacions o extremitats que solem moure i flexionar. Això és causat pel desgast i la baixa lubricació de la mateixa articulació.

El col·lagen amb magnesi, per exemple, ajuda al funcionament dels músculs i lligaments, el col·lagen amb àcid hialurònic, ajuda als músculs i articulacions. En ambdós casos:
• Actua com a lubricant i genera protecció.
• Ajuda a restaurar l’elasticitat, redueix el dolor i millora la mobilitat.
• Evita lesions causades per la pràctica d’esport o moviments ràpids o sobtats.


Sabem que és bo per al cos, on el podem trobar?

Com diem una mica més amunt, el col·lagen aporta grans beneficis per al cos. Aporta elasticitat i resistència als ossos, músculs, pell, cartílag, etc. Per activar la síntesi d’aquesta proteïna pel mateix cos, podem prendre suplements dietètics i seguir una dieta rica en aquesta proteïna. Amb la ingesta de col·lagen , ajudem al cos a produir la proteïna.

Podem trobar suplements de col·lagen en càpsules, pols o líquid, el que coneixem com col·lagen hidrolitzat, el que significa que ha passat per un procés de ruptura de molècules perquè pugui ser absorbit fàcilment pel cos.

A Nutrireset d’Eva Grau trobaràs Col·lagen en el seu format líquid que, més enllà de ser més pràctic de prendre que la càpsula o en pols, conté la dosi diària recomanada i està a punt per al seu consum, sense haver de ser dissolt o barrejat amb un altre producte.
El col·lagen líquid hidrolitzat, per la seva fàcil dissolució en el cos i el seu alt i concentrat contingut de col·lagen, és capaç de ser absorbit pel cos fins a un 90 per cent.

Entre els tipus de suplement, podem distingir entre col·lagen d’origen animal i col·lagen d’origen marí (prové de peixos).

Pel que fa als aliments amb col·lagen o que ens ajudaran a produir-lo pel cos, cal destacar els fruits secs i el salmó, que contenen Omega 3, 6 i 9. Verdures com pastanagues i meló, riques en vitamina A, i fruites com les taronges, maduixes i mandarines que contenen vitamina C. També el trobarem en peix blau, gelatines, brous d’os i carns com el pollastre, el gall dindi o el porc.

 

Cistella de la compra
Desplaça cap amunt